Hold da op, hvor er bevaringsforholdene gode på Ærø...
Ja det er noget helt andet herovre... på dette billede af et polyedrisk vægtlod i bronze for vore egne (Ribe) ses det tydeligt, på billedet er det de bedste sider der ses, de andre er helt ædt væk. I linket her er der også links og info omkring ørtug (Måleenheden)
www.fibula.dk/coppermi...d=403.html
Det skal lige siges, at denne er helt usædvanligt velbevaret, der kommer også nogen op af jorden, som er ganske "visne" !
Mht. vægtenheden, forstår jeg dit link og det Tobias skriver derhen, at de er efter arabisk vægt, kaldet en "mitqal" ....
@Agersoe: Det er korrekt. De kubooktaedrisla og de sfäriska vaegtlodderna er en model som stammer fra det islamske systemet. Senare tiders studier visar også at de fleste av disse vaegter også passer in i det islamske vaegtsystem, även om det gradvis modifieras (på olika måde på olika platser i Skandinavien). Den överordnade enheten fra det islamske systemet var mitqal (4,233 gram) eller en multipel på 3 (= 12.7 gram).
Antalet prickar på de kubooktaedriska vaegtlodderna indikerar ikke nödvändigtvis en viss vaegt men muligen vaegtloddets ordningsnummer i et set. Men, den mest almindelige vaegten för de med 2 prikker (fundna i Sverige) er ca. 1,4 gram og representerar dermed 1/2 dirham.
För dem som önsker läsa mer om vaegtsystem på vikingetiden kan jag rekommendera "Balances, Weights and Weighing in Ancient and Early Medieval Sweden" av Erik Sperber fra 1996.