SE SÃ… !!!
Der har vi så en fuldstændig klassisk kerneøkse eller skiveøkse !
Du må lige lave et billede af den bredside, som du ikke viser, før det kan afgøres med sikkerhed.
Jeg hælder mest til skiveøkse.
Så er det en meget atypisk skive økse, Det er en kerneøkse.
www.ellingelyng.dk/Per...en%203.htm
Her kan I se forskellen på skive- og kerneøkser. Denne må være en kerneøkse.
Ja, undskyld de herrer ... men jeg er ganske klar over forskellen på en kærne- og en skiveøkse, men for at kunne afgøre det i dette tilfælde er det nødvendigt at se ventralsiden af redskabet, da det er her man kan se om der er tale om et stort afslag eller en kerne. Derfor bad jeg om et billede af den side, som ikke er vist. Jeg vil gøre opmærksom på, at der rent faktisk findes skiveøkser med den viste form.
Billedet af øksen set fra siden (i midten) mere end antyder, at det kunne være et afslag, pga. den vælvede overside, og den relativt flade underside. Det assymmetiske forløb af siden mere end antyder, at den har været skæftet som skarøkse, modsat kerneøkserne, som var retøkser. Derfor min foreløbige analyse af at det sandsynligvis er en skiveøkse. Billedet (som forhåbentlig kommer) af den side, vi ikke har set, vil afsløre, hvem der har ret !
Hej Agersoe + co:)
Jeg sætter billedet af ventralsiden ind her til aften så får vi spørgsmålet afklaret.
@agersoe - det var nu også mere ment som en oplysning til "almindelige" mennesker, der måske ikke er klar over forskellen mellem skiveøkser og kerneøkser.
Bare ok, Tommy.
Der er iøvrigt ingen tvivl efter de nye billeder af ventralsiden, det er en kærneøkse.
Lige en lille side bemærkning , kerneøkser var både skæftet som ret og tværøkser, i allertidligisste jægerstenalder oftest kun som skærper (små stumper) det var først sidst i jægerstenalderen økserne blev egentlige retøkser
typemæssigt er vi et sted imellem sen kongemose - sen ertebøllekultur
de har et vidt spænd i tid de små kerner 5800 fKr - 4200 fKr