Hul økse yngre stenalder To hul økser, fundet tæt på hinanden Blåkildegård Tåstrup. Jeg vil tror den store er af Granit den anden kan jeg ikke lige bedømme.
Brugsformål, slå nogen i hovedet, statussymbol, brug ukendt
De to økser er fundet i umiddelbar nærhed af hinanden.
Fine økser - hvornår er de fundet? Stenøkser i granit har jeg en gang fået at vide var sjældne, men de findes vel. Og det er vel stridsøæser - tror ikke de er gode til at fælde træer.
Tillykke med det flotte fund, Skulason.
Poul, jeg tillader mig lige at linke til dine egne flotte billeder på vores Ærø-side www.historieinfo.dk/Oe...gravs.html
De er fundet engang i 40-ern til 1960. Min Farfar ejede Blåkildegården i Tåstrup-Valby, er den eneste oprindelige gård/bygning der er tilbage i byen. de er fundet under markarbejde, dræning.
Det der måske også er lidt vigtigt at nævne, er man dengang brugt heste til markarbejdett, derfor de mange fund fra samme lokalitet. Jeg har et billede et ellar andet sted da de havde købtt en af de første traktorer der kom til landet, det var etspøjst udsende maskineri.
Poul, det var nogle flotte fund og billederene, er som sædvanligt yperlige.
Steen tak, men det er nu nogle jeg fik foræret af min farmor kort tid efter min farfar var død, de to økser er fundet med ca 20 cm imellem, kvaliteten er vidt forskelligt.
Det er jeg har lagt mærke til,på en del af de økser jeg har set, at uanset hvor de kommer fra er hullet omkring de 30 mm i diameter, det kunne tyde på at man åbenbart har brugt samme teknik til udboringen, men det er kun en spekulation og hvilket redskaber man har brugt er jeg ikke rendt på. Kan være der er nogen der ved det.
Mange tak for opplysningerne, Jeg er overbevist om du har ret med henysn til Prikhugning, fand en artikel af Palle Siemen, museumsinspektør der hedder noget så interessant som Hullet. Her beskrives den formodet metode ved fremstilling af Hullet. sådan lige løseligt har man regne med at man har kunne slibe2-3 mm i timen, og da de viste økser er 50 mm, har det taget små 20- 25 timer.