l detectingpeople.dk › Detektor › Mønter › 1095-1103 Erik Ejegod › Nyeste billeder
detectingpeople.dk
Udvid/Kollaps indhold Detecting People

Udvid/Kollaps indhold Bruger Info

Velkommen Gæst

Hvem er hvor: 2 Gæster

Detektor › Mønter › 1095-1103 Erik Ejegod › Nyeste billeder

Hjem

Nyeste fund
/

kommentarer

Mest sete
/

bedømte


 Detektor › Nyeste billeder 
Retur til oversigt Vis/skjul billede information Slideshow BILLEDE 1/1 Send dette billede som et e-postkort Se forrige billede Se næste billede




Erik Ejegod
Stadig aktiv

1000 Tak til Steen Agerø for hjælpen

Erik Ejegod (ca. 1055 i Slangerup – 10. juli 1103 i Pafos, Cypern) var Danmarks konge 1095-1103. Han oprettede et ærkebispesæde i Lund og fik sin bror Knud den Hellige helgenkåret.

Erik Ejegod er den fjerde af Svend Estridsens sønner som opnår at blive konge i Danmark. Han vælges til konge i 1095 efter broderen Oluf 1. Hungers død. Erik Ejegod er ved sin broder Knuds side, da denne dræbes i Odense. I begyndelsen af sin regeringstid har han nok at gøre med at bekæmpe venderne i Nordtyskland. Dette folkeslag trænges af germanerne, der er i færd med at kolonisere den østlige del af Tyskland, og venderne slår sig på plyndringer i den sydlige del af Danmark. Det lykkes Erik at erobre vendernes vigtigste base, Rügen, og han indsætter sin søstersøn Henrik som vendernes fyrste.

Erik Ejegod genoptager de tidligere kongers indsats for at løsrive den danske kirke fra ærkebispedømmet Hamborg-Bremen, og i 1103 lykkes det ham med pavens velsignelse at oprette et selvstændigt dansk ærkebispesæde i Lund. Asser, som Oluf har udnævnt til biskop i Lund, bliver Nordens første ærkebiskop. Ved samme lejlighed udvirker han at broderen Knud bliver helgenkåret.

Erik beslutter i 1103 at drage på pilgrimsfærd til Jerusalem, som i 1099 under det første korstog er tilbageerobret fra muslimernes besættelse. Erik rejser med sit store følge over Novgorod i Rusland, og han besøger kejseren af det byzantinske rige i Konstantinopel (Miklagård) med hans garde af nordiske 'væringer'. Han når dog aldrig frem, men dør på Cypern – vistnok ved Pafos, hvor han bliver begravet. Hans dronning, Bodil, fortsætter til Det hellige Land, hvor hun skal være død af sygdom på Oliebjerget. De efterlader sønnerne Knud Lavard og Harald Kesja. Erik Ejegod når dog under sin rejse at sende forskellige relikvier til Roskilde, Lund og fødebyen Slangerup, efter sigende en splint af Kristi kors og en splint af den hellige Niels´(Nikolais) ben. Det siges, at han også bød, at der skal opføres en vældig kirke på hans fødested i Slangerup. Denne kirke blev opført og var Nordens største stenkirke. Kirken bliver nedrevet efter reformationen, men apsis bliver stående til langt op i det 17. årh., da fortællingen jo siger, at netop her fødes denne vældige konge. Ruinerne af kirken er blevet udgravet flere gange, senest i 1996.

I 1915 rejstes på Borgvold i Viborg en mindesten for Erik Ejegod
 
 
Billede information
Tilføjet af:MichaelAND
Mål:2,3 * 1,1 cm vejer 0,46 gram
Landsdel:Anden
Fundet med:
Minelab X-Terra 705

Album navn:1095-1103 Erik Ejegod
Foreslå et andet album. Klik her.
Vist:347 gange
URL:www.detecting.dk/coppermine/displayimage/pid=66096.html
 Kenneth Vorregaard [09. Maj 2015 kl. 10:01]
  Det er da bare iorden, tillykke med en flot flot mønt Zoom Foto Thumbsup
 Anders Filtenborg Jensen [09. Maj 2015 kl. 14:26]
  :tommel:
 Anders Filtenborg Jensen [09. Maj 2015 kl. 14:26]
  :tommel:
 Kenneth Vorregaard [09. Maj 2015 kl. 10:01]
  Det er da bare iorden, tillykke med en flot flot mønt Zoom Foto Thumbsup

Udvid/Kollaps indhold Album links

Udvid/Kollaps indhold Leksikon

Udvid/Kollaps indhold Dagen i dag i historien