Ser mig noget frisklavet ud
Frisklavet - bestemt ikke. Der er tydelig plovrust flere steder. Typisk for vestjysk flint er øksen lavet på et mere eller mindre naturligt stykke, hvor den orangebrune side er oprindelig overflade - og det sammen er den modsatte side måske også? Kun siderne og æggen er tilhugget. Tilhugningen er som en skiveøkse. Mon ikke den er fra Ertebølle-kulturen
- selv om en lidt yngre datering ikke kan udelukkes...
Jeg erklærer mig enig med Claus
Det er ganske rigtig en noget groft fremstillet skiveøkse, som iøvrigt ser ud til at have været opskærpet nogle gange med tværgående opskærpningsafslag, hvilket også "til sidst" har givet et noget skævt forløb på æggen. Den burde egentligt være symmetrisk på en tværskæftet økse. Den har nok nået grænsen for opskærpning (ses tydligst på billedet nederst til højre, hvor man kan se, hvor "dybt" æggen ligger, og hvor tyk øksen er lige over æggen) Måske har dette foranlediget ejeren til at kassere den.
Meget flot fund, og tillykke med den første økse, Henrik.
Tak for info
...forstår godt Tommy, men så skal du se mikrolitterne, flækkerne og flækkeblokkene, de ligner noget der ikke er mere end en dag gammel.
Tillykke med din første økse Henrik!
Ja tillykke med øksen,
skive økserne er nogen sjove størrelser og kommer i mange afskygninger og størrelser, Nogen er velhuggede og symetriske hvor andre ser ud til at ha set dagens lys i en beton blander, din ligger typemæssigt og snurrer et sted i midten af Ertebøllekulturen -( ca 4500 - 5000 fKr ) og er kanthugget, og er ganske rigtigt opskærpet, normalt var kanten af skiven skæret på den type økser og var antagelig brug og smid væk værktøj, som ku fremstilles på få min af en dygtig flinte smed.