Lidt mere om fosfattal/fosfatanalyse:
www.hum.au.dk/moesgaar...50202.html og
da.wikipedia.org/wiki/Fosfatanalyse . Og et lille program fra TV/Fyn omkring det:
www.tv2fyn.dk/article/...atanalyse. I øvrigt findes der andre stoffer, der kan være indikatorer på fortidig aktivitet, men de er (endnu ikke) så brugte:
www.robinengelhardt.in...ghtech.pdf
Når bonitetsangivelserne kan bruges til noget af det samme er det jo dybest fordi, at fosfatrig jord alt andet lige giver et højere udbytte end fosfatfattig. Der er skrevet lidt om det her:
www.geoforum.dk/Files/...godhed.pdf . Det er værd at være opmærksom på, at bonitetstaksterne omfattede både ager og eng, hvor det ved sidstnævnte var mængden af hø, der var afgørende. Derfor kan et fugtigt engareal sagtens have høj bonitet uden at man skal konkludere alt for meget om fortidig bebyggelse, for det skyldes måske i høj grad, at engen havde en god fugtighed, så den kunne klare en varm tør sommer. Der er lidt om taksterne her:
hiskis2.dk/wordpress/w...uktion.pdf
Jeg er først for nylig blevet opmærksom på, at man kan læse bonitetstaksterne på de gamle kort, så jeg har kun flygtigt kigget på det, men jeg mener at have set det markeret, om der er tale om eng eller ager på nogle kort.
Edit: Jeg ændrede lige et link til en version med lidt bedre kvalitet