#1: Nysgerrighed!! Forfatter: Morten Nielsen [cannonfodderDK], Rindsholm, 8800 ViborgSkrevet: Ons Mar 21, 2012 9:28 pm ---- Hejsa derude.
Da jeg dagligt følger med her på hjemmesiden og ofte sidder måbende over jeres utallige flotte fund. kom jeg til at tænke lidt over om der er mange "professionelle" folk herinde der går med mulden mellem hænderne dagligt(arkæologer) og oftere kommer i kontakt med disse spændene fortidsminder/levn. Eller er det blot fordi nogle er mere "heldige" end andre og evt er faldet over nogle "gode" steder. Eller er nogle bare det meget bedre til at studere div midler til at finde frem til dem. Er ret ny indenfor dette og er ikke ude på at støde nogen. Er blot Nysgerrig for at vide det mere om omverdenen!! Ser frem til at høre lidt om hvordan det er fordelt eller hva man kalder det. Venligst en nybegynder.
#2: Re: Nysgerrighed!! Forfatter: dan christensen [dan46], brammingSkrevet: Tor Mar 22, 2012 5:36 am ---- det er folk,der brænder fol deres hobby,som laver godt forarbejde,og som også er svinedygtige
jeg går mange timer,men der er også langt imellem "snapsene"
#3: Re: Nysgerrighed!! Forfatter: Jakob Øhlenschlæger [Heelgrasper], RandersSkrevet: Tor Mar 22, 2012 11:46 am ---- Langt de fleste af dem, der lægger mange gode fund op, har brugt lang tid på ressearch og fundtomme marker, før de nu har fået fat i rigtig gode marker, der kaster fund af sig i rigelige mængder.
Her spiller det også ind, at de efterhånden har haft fat i mange landmænd, som måske lige kan give et nyttigt fif om, at de har observeret noget på en mark. Og snakket mange gange med museets arkæologer, som måske også lige kommer med et fif om, at den og den mark kunne være interessant, når man nu alligevel går i det område.
Nogle har også mulighed for at bruge rigtig mange timer på markerne, fordi de fx er efterlønnere eller arbejdsløse, hvilket selvfølgelig også alt andet lige resulterer i flere fund end hvis de kun havde mulighed for at komme på markerne nogle få timer hver lørdag.
Og så spiller det selvfølgelig ind, at man skal kende sit udstyr, så man ikke går glip af svage signaler, da fx middelaldermønter sjældent giver det store, markante signal, som man uden den mindste tøven graver på.
#4: Re: Nysgerrighed!! Forfatter: Morten Nielsen [cannonfodderDK], Rindsholm, 8800 ViborgSkrevet: Tor Mar 22, 2012 4:00 pm ---- Ok, det giver mening. Ja har da fundet ud af at der går mere tid bag skærmen end på markerne. Men er 35år,har 2 børn på 5 og 7, kone,hus, arbejde i kender rumlen. Og det er selvfølgelig ikke så meget tid jeg har som andre og klart det giver en forskel. Forventer bestemt heller ikke at grave 4 kg guld og sølv smykker stablet i en dynge efter 25 minutter. Ville lige høre osse om hvor længe folk har dyrket detektor hobbyén/livet. Gik selv og kiggede i mulden i flere hundrede timer som yngre og kiggede efter div flintredskaber og ved godt der kan gå laaaang tid mellem fundene, så forventer selvfølgelig osse at få noget sol i fjæset, og regn i nakken til sommer.!
Hva er jeres erfaringer med områder med nedpløjede høje? Spild af tid eller??
På forhånd tak
morten
#5: Re: Nysgerrighed!! Forfatter: Michael [edelweis], Skrevet: Tor Mar 22, 2012 8:13 pm ---- hej jeg heder michael edelweis jeg har kun gået 11mån ca1år. og jeg har da fundet 200mønter af alle slags. danske udlanske. gammel 600år. og nye. 20kg bly kugler til forlader. en lille håndful smykker fra stranden. og en masse jeg ikke gider at skrive op...jeg er selv ny i denne verden...cannonfodderDK du er velkomme ned til mig og gå lidt. bor i vestsjælland skælskør.
Sidst rettet af Michael [edelweis] den Tor Mar 22, 2012 10:54 pm, rettet 1 gang
#6: Re: Nysgerrighed!! Forfatter: Håkan [Håkan], Eslöv, SverigeSkrevet: Tor Mar 22, 2012 9:37 pm ---- 20 kilo blykulor, går du på ett slagfält?
Hur hanterar du kulorna?
#7: Re: Nysgerrighed!! Forfatter: Michael [edelweis], Skrevet: Tor Mar 22, 2012 9:42 pm ---- ja stammer fra svenske krigen. 80% af dem. hvad mener du med hur handter jag dom. jeg vasker dem med vand og en børste.
#8: Re: Nysgerrighed!! Forfatter: Håkan [Håkan], Eslöv, SverigeSkrevet: Tor Mar 22, 2012 11:17 pm ---- Jag har deltagit i många slagfältsundersökningar så jag undrar om du mäter in dem.
#9: Re: Nysgerrighed!! Forfatter: John Kristensen [Danzigman], LæsøSkrevet: Tor Mar 22, 2012 11:43 pm ---- Altså - måler du dem ind med GPS..
#10: Re: Nysgerrighed!! Forfatter: Michael [edelweis], Skrevet: Fre Mar 23, 2012 12:23 am ---- nej det gør jeg ikke. de ligge på et område på 100gange100 meter. og hved ikke varfor de kun ligge inde for det område..? men hvad jeg har læst og hørt er at den del af skoven skulle hade blivet fælt for eg trær til både og skibe mm. under krigen
#11: Re: Nysgerrighed!! Forfatter: Jakob Øhlenschlæger [Heelgrasper], RandersSkrevet: Fre Mar 23, 2012 12:25 am ---- Mogens Bo Henriksen har lidt betragtninger over det, som Håkan er inde på: www.viskriver.dk/image...202011.pdf . Og så er der - som nævnt af Mogens - mindst et enkelt dansk eksempel på, at indmåling af musketkugler er nyttigt: www.nyborgbibliotek.dk...rmaele.pdf
#12: Re: Nysgerrighed!! Forfatter: Tommy Olesen [tommy], Osted, Lejre KommuneSkrevet: Fre Mar 23, 2012 6:19 am ---- Det kunne jo også være en plads, hvor man har skudt til måls !!!
#13: Re: Nysgerrighed!! Forfatter: Michael [edelweis], Skrevet: Fre Mar 23, 2012 7:28 am ---- tommy. der har været gammel jagt skov også... men tro ikke man smider med bly i de mængder.....hvad ska jeg gøre for at gøre det rigtig..de var lokal museer i byen som gav mig info om stede og og skovens historie. ps har da også været ned på sorø museer med de fleste blykugler...
#14: Re: Nysgerrighed!! Forfatter: Mikkel [Virkelund], NordøstsjællandSkrevet: Fre Mar 23, 2012 7:30 am ---- Jeg røg selv ind i en skydeplads forleden. Ca 5 kilo bly på en dag. Sikke mange "glade" bip. ..og dagen efter, sikke hold i ryggen;)
#15: Re: Nysgerrighed!! Forfatter: Michael [edelweis], Skrevet: Fre Mar 23, 2012 8:06 am ---- ja jeg kan følje dig virkelund. ond i ryggen.
#16: Re: Nysgerrighed!! Forfatter: Håkan [Håkan], Eslöv, SverigeSkrevet: Fre Mar 23, 2012 8:16 am ---- Vad är egentligen vitsen att plocka upp kilovis med blykulor (och andas in en massa onyttig blyoxid) utan att mäta in dem? För slagfältsarkeologin är detta lika skadligt som det är för järnåldersarkeologin om markerna töms på dräktspännen och silvermynt etc utan dokumentation. Det finns många exempel på hur modern slagfältsarkeologi förändrat och fördjupat vår syn på enskilda slag - men det förutsätter att källmaterialet finns kvar i marken.
#17: Re: Nysgerrighed!! Forfatter: Michael [edelweis], Skrevet: Fre Mar 23, 2012 8:33 am ---- nu er det ikke på mark men i en offentlige skov. og jeg tro nok at museer har fået info.. for det var dem der sage at der var et gammel slagfelt i skoven... så jeg tro at de hved alt der er vært at vide..
#18: Re: Nysgerrighed!! Forfatter: Håkan [Håkan], Eslöv, SverigeSkrevet: Fre Mar 23, 2012 8:48 am ---- Det finns tyvärr i nuläget få danska arkeologer som intresserar sig för slagfältsarkeologi, vilket kanske förklarar deras svala intresse. Jag har varit med om att undersöka många slagfält, främst i Sverige men även i Norge och Finland. En blykula utan säker fyndplats är fullständigt värdelös - samma blykula inmätt med gps kan berätta så mycket mer.
#19: Re: Nysgerrighed!! Forfatter: Michael [edelweis], Skrevet: Fre Mar 23, 2012 9:14 am ---- ja ok ska jeg tænke på næste gang jeg finder blykugler. man lære jo noget nyt. og det er godt.
#20: Re: Nysgerrighed!! Forfatter: Peter Ankjær [Peter Ankjær], LangelandSkrevet: Fre Mar 23, 2012 9:40 am ---- @Håkan - Hvis museet er vidende om at kuglerne er fundet indenfor et areal af 100 x 100 m., så har de vel fået den info som de skal ha', at forlange hver eneste kugles gps position.......... hører da vist til under 'akademiske petitesser' og kan da ikke tilføre ret meget yderligere til historien ?
Man skal vel også se på en 'cost benefit' af de skatteyder finansierede resurser som går til at analyserer de endelige resultater om det står mål med de indhøstede data.
#21: Re: Nysgerrighed!! Forfatter: Håkan [Håkan], Eslöv, SverigeSkrevet: Fre Mar 23, 2012 10:05 am ---- Det må vara så i det här fallet, men hur vet man det om 50 år? Låt oss säga att det då genomförs en slagfältsarkeologisk undersökning och den yta det de facto skjutits mest inom är tom på kulor, hur ska man kunna tolka det? Hundra gånger hundra meter är en rätt stor yta, hur fördelar sig ammunitionen, finns det koncentrationer av pistolkulor, har muskötkulorna anslagsskador, ligger kulorna på något ställe på en linje som kan tolkas att en förhuggning i skogen tjänat som kulfång etc? Men diskussionen går långt utöver den aktuella platsen. Det går att utläsa mycket information på slagfälten genom att noga mäta in varenda kula, knapp, mynt etc. Vi har till exempel hittat indikationer på okända flankangrepp i slaget vid Landskrona (1677) genom att de inmätta kulorna på ett ställe ligger i helt "fel" vinkel i förhållande till hur slaglinjerna förflyttade sig. I slaget vid Stäket (1719) kan vi följa de ryska grenadjärernas anfall mot en svensk skans tack vare inmätta kulor, handgranater mm. I Finland kan vi konstatera att den svenska befälhavaren vid slaget om Oravais ljög när han påstod att alla ryska kanoner var riktade mot honom (det fanns inga projektiler där han stod) etc etc. Detta är inte 'akademiske petitesser' det är modern slagfältsarkeologi. Sedan är det ett problem att det finns ett alldeles för svalt intresse för sådan arkeologi bland arkeologer - men det är en annan diskussion. Jag är en stor vän av den danska detektormodellen, men det finns alltid utrymme för förbättringar
#22: Re: Nysgerrighed!! Forfatter: Peter Ankjær [Peter Ankjær], LangelandSkrevet: Fre Mar 23, 2012 10:24 am ---- Det er altsammen meget godt Håkan, men hvor meget dokumentation har vi brug for og ikke mindst råd til ? Hvis alle historiske hændelser skal dokumenteres via forensic science analyser i alle detaljer så koster det så mange penge at det langt overstiger værdien af den viden der indhøstes, og et samfund som ikke har ubegrænsede midler er nødt til at prioriterer sine resurser på en fornuftig måde.........meeen fra en arkæolog's synspunkt kan jeg jo godt se det interessante i det.
#23: Re: Nysgerrighed!! Forfatter: Håkan [Håkan], Eslöv, SverigeSkrevet: Fre Mar 23, 2012 10:37 am ---- Det fina med blykulor är att de klarar sig rätt bra i ett ploglager - man kan gott låta dem ligga - i motsats till dräktspännen, söjlor, beslag mynt mm som ska upp så fort som möjligt.
#24: Re: Nysgerrighed!! Forfatter: René Skjødt [Skjødt], 9530-StøvringSkrevet: Fre Mar 23, 2012 7:01 pm ---- Har selv adgang til et område, hvor kuglerne ligger side om side. Formentlig et gammelt skovområde, hvor kanonerne er blevet ladet med masser af kugler ad gangen for at gøre mest mulig skade på de fjender der gemte sig i skoven. Dette er ihvertfald den forklaring jeg har fået. Dette retfærdiggør også at de fleste kugler ikke har antruffet noget og er i hel stand.
#25: Re: Nysgerrighed!! Forfatter: Steen Agersø [agersoe], ÆrøSkrevet: Lør Mar 24, 2012 12:11 am ----
tommy skrev:
Det kunne jo også være en plads, hvor man har skudt til måls !!!
Meget enig, Tommy.
Jeg har også sådan en plads. Kraftig koncentration på få meter gange få meter.
Gammel skydebane.
#26: Re: Nysgerrighed!! Forfatter: Tommy Olesen [tommy], Osted, Lejre KommuneSkrevet: Lør Mar 24, 2012 12:16 am ---- Selvfølgelig Steen - når man tænker på, at der skulle lades mellem hvert skud, så er de nok ikke skud af alle sammen på én gang. Sådanne steder finder man en gang imellem - mange projektiler på et meget lille område
#27: Re: Nysgerrighed!! Forfatter: Håkan [Håkan], Eslöv, SverigeSkrevet: Lør Mar 24, 2012 8:23 am ---- Det må så vara, om det är en gammal hed, en samlingsplats för delar av den danska hären. Här fanns det dock uppgifter om strider (ännu en dansk förlust mot svenskar kan jag tro ). Som princip tycker jag att man bör nöja sig med att plocka upp ett litet urval kulor istället för att sträva efter att plocka upp kilovis - allt för att framtida slagfältsarkeologi ska ha ett källmaterial att jobba med. I motsats till annan arkeologi ligger slagfältsarkeologins källmaterial vanligen enbart i matjorden, det finns sällan nedgrävningar och annat under matjorden.